Futbolda kariyer çok önemli... ; M.Uzel - Fotomaç Kayseri

Futbolda kariyer çok önemli...; M.Uzel - Fotomaç Kayseri - Uzel Ajans A.Ş.

Gazete, televizyon veya başka platformlarda futbol yorumlardaki temel klişe ifadelerden biri hiç kuşkusuz “günümüz futbolunda” söylemidir. Yıllardır duayen yorumcu ve futbol adamları günümüz futbolunda “total futbol, oyun sistemleri, kollektif oyun, bloklar arası mesafe veya geçiş” gibi bir çok teknik terimle bu sporu anlamaya/anlatmaya çalışıyor.

Futbolun takım sistemi ve teknik yönü bir yana bireysel futbolculuk bazında işler o kadar değişti ki önümüzdeki süreçte buna ayak uydurabilen sporcular çok daha başarılı olacak, ön plana çıkacak. Bireysel bazdaki bu gereksinimi gören ve bu süreci yöneten takımlar da bu başarıdan payını alıyor, almaya da devam ediyor. Yani günümüz futbolunda bireysel kariyer artık çok daha önemli!

Başarı daim olsun

Son günlerde Kayserispor gazetelerin spor sayfalarını süsleyen ve performansıyla ayakta alkışlanıyor. Tabi kulüp başkanı Dr.Erol Bedir, doktorluk mesleğinde başarılı ve kariyerli olduğu kadar futbol yöneticiliğinde de çok başarılı bir yöneticidir. Kendisi ile yaptığım görüşmelerde bütün futbolcuların sorunları ile tek tek ilgilendiğini, Kayserisporun hiç bir antrenmanını kaçırmadığını yakından görüyorum.

Bedir, “Her maçtan sonra eksik yönlerimizi tespit ederek bunların giderilmesi için çalışıyoruz” Bütün bunlar gösteriyor ki Kayserispor oyuncuları bilinçli bir şekilde kariyer yönetimine eğiliyorlar” Sonuç: her maçta yüksek performans ve gol adedi! Bu sezonda Kayserisporumuz bu işi üstlendi, başarısı daim olsun açıkçası seviniyorum.

Çünkü şehir futbolunun uzun vadede en önemli ihtiyacı bu.

Elbette takıma, sahaya, bütçeye ve maçlara odaklanmak kulüpler için oldukça önemli. Fakat bu kulüpleri temsil eden, sahada esas performansı gösteren, sonucu belirleyen futbolcuların bireysel eğitimleri ve kariyer yöntemleri kulüpleri de ilgilendirmiyor mu sizce? Türk futbolunun daha iyi yerlere gelebilmesi için Türk futbolcusunun her konuda eğitimi elzem.

Büyük ilgi var

Her konuda derken kondisyon, oyun sistemleri, pozisyon bilgisi teknik konuların yanında sosyokültürel düzey, iş disiplini, stres yönetimi, beslenme ve uyku düzeni, baskı altında muhakeme yeteneği gibi birçok saha dışı konuyu da kastediyorum.

Almanya, İspanya, İngiltere, Norveç gibi ülkeler bunu doğru planladığı için başarılılar.

Futbol yalnızca ülkemizde değil aynı zamanda dünyada da en fazla tercih edilen spor dallarından bir tanesi olarak ön plana çıkmakta. Öyle ki çok küçük yaşlardan itibaren çocuklar futbol oynayarak bu alanda gelişmeye çalışıyorlar. Ancak bugün futbolun kısa yoldan zenginleşme aracı olarak görülmesi sebebiyle günümüzde anne babaların çocuklarını antrenmanlara götürdüğü, ülkemizde kulüp kulüp dolaştırdığı görülüyor.

Futbolcu olmak isteyen çocuk, futbol okullarına kayıt olarak veya kulüplerin düzenlediği altyapı seçmelerine girip kendini göstererek futbol hayatına başlıyor. Dışarıdan bakıldığında futbolcu olmak çok cazip. Düzenli spor yapıyorsunuz, futbol oynuyorsunuz, tanınıyorsunuz, hayranlarınız oluyor, çok para kazanıyorsunuz... Fakat işin aslı biraz farklı. Öncelikle çok yıpratıcı bir meslek.

Hayatımız futbol

Sürekli baskı altındasınız. Yaşantınızın büyük bir kısmını futbola harcıyorsunuz.. Herkesin gözü üzerinizde. Bütün spor dallarında olduğu gibi futbolda da riskler var. Bir kaza veya sakatlık, kariyerinin zirvesindeki bir futbolcuyu bir anda spordan uzaklaştırabiliyor. Bu nedenle futbol içinde veya futbol dışında kariyer anlamında başka alternatifler yaratmak önemli.

Kendini sürekli geliştirmeye odaklı futbolcular ise futbolu bıraktıktan sonra da elde ettikleri başarılarla kendilerini gösteriyorlar. Bu noktada yabancı dil eğitimi almak çok önemli. Antrenörlük kurslarına katılıp gerekli lisansları almak ve önemli teknik direktörlerin yanında kendini geliştirip antrenörlüğe hazırlanmak önem taşıyor.

Norveç örneği...

Geçtiğimiz yıllarda Norveç Futbolcular Derneği (NISO), futbol kulüpleri ile yeni bir anlaşma imzalayarak, futbolcuların kariyer hedefleri ve eğitimleri ile ilgili önemli adımlar attı. Anlaşma, oyuncuların hem kısa hem de uzun vadede ferahına odaklanmaktadır.

Anlaşmanın ana hedeflerinden biri olan kariyer hedeflemesi de futbolculara destek olmak üzere çalışmalar içeriyor. Eğer bir sporcu profesyonel kontrat imzalama yolunda ise, kariyer hedefi danışmanları kontratı anlamasına ve kariyerini planlamasına yardımcı olmak üzere hazır bulunacak.

Kariyerini sonlandırmak isteyen sporcular için de önerilerde bulunan danışmanlar, böylelikle sporcunun alacağı riskleri minimalize ederek, spor kariyeri sonrası yeni bir kariyer planına geçmesine de ortam sağlayacak.

Bu durum tüm dünya genelinde sporu bıraktıktan sonra erken yaşta emekli olan sporcuların yaşadığı genel probleme bir ışık tutma yolunda başarılı bir örnek olacak.

Neden bizde olmasın.. Bizde de uygulanabilir. Futbolcu gelecekte futbolun içerisinde olur ve kariyerini saha kenarında sürdürebilir. Futbolu bıraktıktan sonra sıkıntı çekmemiş olur.